Jučer je u ugostiteljskom praktikumu Obrtničko-tehničke škole održana zanimljiva i edukativna radionica izrade bezalkoholnih koktela u sklopu projekta Baština stRuke. Učenici 2. razreda zanimanja konobar predstavili su svojim vršnjacima, agroturističkim tehničarima iz SŠ Antun Matija Reljković proces pripreme, izrade i posluživanja barskih mješavina.
Gosti su se, uz podršku i stručne savjete domaćina, i sami “okušali” u njihovoj pripremi i serviranju.
Poseban naglasak stavljen je na korištenje sirupa od lavande i mente, kojeg su za potrebe radionice izradili konobari pod vodstvom stručnog učitelja Alena Markovića, koristeći se destilatima ljekovitog bilja, a kojeg su izradili učenici iz poljoprivredne škole. U izradi ukrasa od svježeg voća i začinskog bilja, učenici su pokazali kreativnost, preciznost i smisao za estetiku.
Ciljevi radionice bili su upotreba sezonskih i domaćih namirnica, održivost i suradnja dviju struka – ugostiteljstva i poljoprivrede, kao i poticanje suradnje među učenicima različitih zanimanja, razvijanje timskog duha te stjecanje praktičnih znanja i vještina.
Degustacija bezalkoholnih koktela i muffina za koje su se “pobrinuli” budući kuhari, prošla je u opuštenoj, veseloj i motivirajućoj atmosferi, a učenici su pokazali kreativnost, angažman i međusobno poštovanje. Preostaje samo reći: #welldone #idemodalje