Prehrana

Ugostiteljstvo i turizam

Graditeljstvo

Tekstil

Osobne usluge

Obrada drva

Keramičar

Keramičar postavlja pločice na ravne i tvrde podloge (zidove i podove). Ravna podlogu, priprema i reže pločice za kutove, priprema i miješa smjesu za lijepljenje te je nanosi na podlogu i pločice. Za upis u srednjoškolski obrazovni program keramičar, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

Za obavljanje poslova keramičara, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine.  Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada. Keramičar mora imati spretne ruke i prste, dobar vid, sposobnost prostornog predočavanja, smisao za lijepo, te dobro razlikovati boje.
Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih u našoj školi.

Opis poslova

Keramičar postavlja keramičke, betonske i kamene pločice u novogradnjama kao i pri renoviranju već postojećih objekata. Oblaže zidove, podove i druge površine, najčešće u unutrašnjosti stambenih i drugih objekata (kuhinjama, kupaonicama i hodnicima), no ponekad i na vanjskim površinama. Pri obnovi starih prostora odstranjuje stare pločice. Najprije pregledava podlogu na koju će lijepiti pločice te je, ako je potrebno, popravlja manjim zidarskim zahvatima. Obično sam brine o odvozu otpadnog materijala. Keramičke pločice lijepi na ravne i tvrde podloge (zidove i podove). Pritom nanosi određenu količinu vezivnog materijala na podlogu i na pločice koje odmah zatim pričvršćuje. Posebnu pozornost posvećuje liniji polaganja i uzorku kojeg imaju ili sastavljaju pločice.

Ako se podloga prekida (cijevi, utičnice i dr.), precizno mjeri i vrši proračun, te reže pločice na potrebnu duljinu, kako bi prilijegale na spojevima. Kad su pločice postavljene, nakon sušenja popunjava (fugira) prostor između pločica (fuge) i odstranjuje višak materijala.

U radu koristi čekić, brusilice, bušilice, lopatice, visak, libelu, zidarsku žlicu, napravu za rezanje keramike i druge alate.

Ako je samostalni obrtnik, keramičar ugovara posao sa strankom, dogovara rok izvedbe i troškove, te je, na temelju svojih stručnih znanja i iskustava, savjetuje oko pravilnog odabira pločica i načina polaganja.

keramicar

Izvedeni keramički radovi osim funkcionalnosti (izdržljivost, otpornost protiv vlage i lakše čišćenje) moraju imati estetsku i dekorativnu vrijednost, što se postiže različitim vrstama i oblicima pločica. Za kvalitetno obavljen posao, mora poštivati standarde svoje struke i upute proizvođača pločica i ostalih materijala.

Mogućnosti zapošljavanja

Keramičari se zapošljavaju u građevinskim poduzećima ili otvaraju svoj vlastiti obrt.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Keramičar u prvom redu poznaje tehnologiju svoga posla, tj. načine rada, vrste i svojstva materijala kojima radi. Mora znati rukovati različitim alatima koji se koriste pri keramičkim radovima: brusilicama, bušilicama, lopaticama, čekićima, viskom, libelom, metrom, zidarskom žlicom, napravom za rezanje keramike i dr.

Mora ovladati tehničkim crtanjem, čitanjem i izradom nacrta, te imati temeljna matematička znanja, kako bi mogao obavljati precizna mjerenja i proračune. Poznaje pravila o sigurnosti na radu.

Keramičar mora imati spretne ruke i prste, dobar vid, sposobnost prostornog predočavanja, smisao za lijepo, te dobro razlikovati boje.

Ako je samostalni obrtnik mora znati osnove poslovanja i izrade kalkulacija. Poželjno je da ima vozački ispit B kategorije i vlastito prijevozno sredstvo, primjerice kombi.

keramicar

Uvjeti rada

Keramičar najčešće radi u zatvorenim, ali negrijanim prostorima. Može raditi i na otvorenom, u različitim vremenskim uvjetima, često u prašini. Zanimanje nije povoljno za osobe koje imaju respiratorne smetnje (smetnje s disanjem, astmu, kronični bronhitis i sl.), ne razlikuju boje (daltonizam), kao i za osobe koje su izrazito slabe tjelesne građe ili imaju veća tjelesna oštećenja (oštećenja kralježnice, nogu, ruku, bolesti srca, mišića), te teže kronične bolesti.

Položaj pri radu najčešće je klečeći, čučeći ili stojeći. Keramičar se često saginje, ponekad radi i na većoj visini. Materijal priprema ručno i prenosi teške terete.

Radi sam ili s pomoćnikom. Kao i kod svih građevinskih radnika, posao može biti terenski, dakle izvan stalnog mjesta boravka.

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, nedostatak stereovida, gluhoća ili teža nagluhost u govornom području, teži kronični poremećaji koji znatno remete kognitivno i psihičko funkcioniranje, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog sustava, teža oštećenja funkcije krvno-žilnog sustava, dišni poremećaji s težim oštećenjem funkcije pluća, te kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i/ili poremećaja ravnoteže.

pekarski praktikum

Zašto upisati Obrtničko-tehničku školu

Zanimanja u našoj školi su tražena (deficitarna) zanimanja u RH i EU

O deficitarnim strukovnim zanimanjima mnogo se priča i najčešće vlada mišljenje kako ta zanimanja nitko ne želi upisati. Za neka zanimanja nude se stipendije kako bi se učenike potaknulo da ih upišu

Stipendije

Naši učenici do sada su primali stipendije za učenike obrtničkih zanimanja- izvori su različiti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, MZO, poslodavci…

Mogućnost otvaranja obrta

Sam svoj šef, ne zvuči loše? Obrt je pravni oblik samostalnog i trajnog obavljanja dopuštenih gospodarskih djelatnosti; proizvodnje, prometa i pružanja usluga u cilju postizanja dohotka ili dobiti.

Mala početna ulaganja

Obrt je oblik kroz koji možete na jednostavan način realizirati svoje poslovanje, uz niske troškove i jednostavan postupak otvaranja. U obrt možete uključiti i članove obitelji bez dodatnih izdataka.

Mogućnost nastavka školovanja

Završetkom trogodišnjeg programa moguće je upisati četvrti stupanj i tako nastaviti školovanje pa čak i studirati, naročito upisom u neki od naših četverogodišnjih programa (modni tehničar; drvodjeljski tehničar-dizajner) i polaganja mature.

/*** Collapse the mobile menu ****/ Skip to content