Prehrana

Ugostiteljstvo i turizam

Graditeljstvo

Tekstil

Osobne usluge

Obrada drva

Mesar

Mesar obavlja poslove klanja stoke i rasijecanja mesa, obrađuje pojedine dijelove, obavlja kategorizaciju mesa, prerađuje ga i proizvodi mesne prerađevine. Za upis u srednjoškolski obrazovni program mesara, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

Za obavljanje poslova mesara, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i  stječe se kvalifikacija za tržište rada. Na svim poslovima radi stručno u skladu sa zakonskim propisima i standardima, prvenstveno vodeći brigu o dobroj higijenskoj praksi, sigurnosti i zaštiti na radu, humanom postupanju prema životinjama, zdravstvenom propisima i procedurama kontrole kvalitete.

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih.

Opis poslova

Posao mesara uključuje preuzimanje stoke za klanje, omamljivanje i klanje, rasijecanje trupa, vađenje iznutrica, obradu pojedinih dijelova mesa, razvrstavanje mesa, proizvodnju svježeg mesa, suhomesnatih proizvoda, masti, kuhanih i sirovih salamura i dr. Mesari konzerviraju meso kemijskim sredstvima, zaleđivanjem i dimljenjem. Izrađuju različite polutrajne i trajne suhomesnate proizvode, obarene i polutrajne kobasice i salame.

Mesar kupuje meso, priprema ga za prodaju i prodaje ga (reže, rasijeca, oblikuje, važe, izračunava cijenu, umata itd.). U tom poslu izuzetno je važno pridržavanje i provođenje higijenskih postupaka te prepoznavanje i saniranje nepoželjnih promjena na mesu.

Mesar popunjava dokumentaciju u vezi s držanjem i skladištenjem mesa i mesnih prerađevina (dostavnice, primke itd.), vodi dokumentaciju o proizvodnji i obradi mesa i mesnih prerađevina te izdaje račune i izračunava cijenu pri prodaji mesa i prerađevina. U svom radu, mesari također rukuju različitim strojevima i alatima te se brinu o njihovu održavanju.

pekar

Mogućnosti zapošljavanja

Mesar može raditi na različitim područjima: na poslovima klanja stoke, preradi mesa i iznutrica, pripremi suhomesnatih proizvoda, termičkoj obradi mesa i mesnih prerađevina, u trgovini kao prodavač mesa i mesnih prerađevina, pri skladištenju i pripremi mesa za skladištenje i prodaju. Ukoliko položi majstorski ispit ispred Hrvatske obrtničke komore može otvoriti samostalni obrt.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Mesar planira, organizira i provodi poslove preuzimanja i pripreme stoke namijenjene za klanje, provodi proces klanja i klaoničke obrade, vrši obradu i rasijecanje trupova, razvrstava meso te proizvodi i prodaje meso, mesne proizvode i pripravke.

Mesar u radu koristi ICT tehnologiju, vodi jednostavne administrativne i komercijalne poslove kao što su ispunjavanje radnih naloga, deklariranje proizvoda, zaprimanje dokumentacije o sirovinama, priprema mesa za prodaju, izrada računa i kalkulacija cijena. U svakodnevnoj komunikaciji sa suradnicima i klijentima koristi se pravilima poslovnog bontona i govori barem jedan strani jezik. Pravilno rukuje alatima, strojevima i opremom vodeći računa o vlastitoj sigurnosti kao i o sigurnosti ostalih zaposlenika, koristeći obavezna zaštitna sredstva i poštujući propise o zaštiti na radu.

Pored stručnih znanja i vještina, mesari trebaju biti osobe snažnije tjelesne građe. Tjelesna izdržljivost i spretnost ruku bitne su osobine za uspješno obavljanje poslova mesara. Dobar vid te raspoznavanje boja i mirisna i okusna osjetljivost, pomažu pri provjeri kakvoće sirovina i proizvoda.

Uvjeti rada

Mesar posao obavlja vani (povremeno je izložen vrućini i hladnoći) ili u zatvorenim prostorima pri danjem i umjetnom svjetlu, gdje je često izložen neodgovarajućoj mikroklimi (visoka ili niska temperatura, česte promjene temperature, vlaga, onečišćenost zraka, kemijska sredstva, buka, vibracije) i radu na visini (na paletama) itd. U svom radu moraju poštivati mjere zaštite na radu i higijenske uvjete.
Izložen je mogućnostima ozljeda nanesenim oštrim alatima i pokretnim dijelovima strojeva, kao i opasnostima od opeklina pri termičkoj obradi prerađevina.
Posao obavlja uglavnom stojeći, s povremenim sagibanjem i dosezanjem. Diže i prenosi veće terete. Može raditi sam ili u timu, u jednoj ili više smjena ili dvokratno.
Kontraindikacije za rad su: slabovidnost/sljepoća, neraspoznavanje osnovnih boja, nedostatak njuha, gluhoća/teža nagluhost u govornom području i oštećenje glasa i/ili govora koje utječe na komunikaciju, kronični poremećaji koji onemogućuju uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje, kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i poremećaja ravnoteže, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog i srčano-žilnog sustava, dišni poremećaji s trajnim oštećenjem funkcije pluća, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama, te utvrđena alergija na profesionalne alergene.

pekarski praktikum

Zašto upisati Obrtničko-tehničku školu

Zanimanja u našoj školi su tražena (deficitarna) zanimanja u RH i EU

O deficitarnim strukovnim zanimanjima mnogo se priča i najčešće vlada mišljenje kako ta zanimanja nitko ne želi upisati. Za neka zanimanja nude se stipendije kako bi se učenike potaknulo da ih upišu

Stipendije

Naši učenici do sada su primali stipendije za učenike obrtničkih zanimanja- izvori su različiti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, MZO, poslodavci…

Mogućnost otvaranja obrta

Sam svoj šef, ne zvuči loše? Obrt je pravni oblik samostalnog i trajnog obavljanja dopuštenih gospodarskih djelatnosti; proizvodnje, prometa i pružanja usluga u cilju postizanja dohotka ili dobiti.

Mala početna ulaganja

Obrt je oblik kroz koji možete na jednostavan način realizirati svoje poslovanje, uz niske troškove i jednostavan postupak otvaranja. U obrt možete uključiti i članove obitelji bez dodatnih izdataka.

Mogućnost nastavka školovanja

Završetkom trogodišnjeg programa moguće je upisati četvrti stupanj i tako nastaviti školovanje pa čak i studirati, naročito upisom u neki od naših četverogodišnjih programa (modni tehničar; drvodjeljski tehničar-dizajner) i polaganja mature.

/*** Collapse the mobile menu ****/ Skip to content