Dana 09. prosinca 2024. godine, u našoj školi u sklopu zdravstvenog odgoja-živjeti zdravo za naše učenike 2.c, 3.c i 3.j razreda zanimanja kuhar, konobar i slastičar, održala se edukacija s radionicom o pravilnoj prehrani. Na početku nas je sve pozdravila naša stručna suradnica psihologinja Majda Stojanić, na čiju se inicijativu održala ova edukacija i radionica. Vrlo zanimljivo i poučno predavanje o pravilnoj prehrani nam je održala Anja Kiš Klouda, dr.med.-specijalist školske i adolescentne medicine. Učenici su upoznati da pravilna prehrana znači unos hrane koja osigurava sve potrebne hranjive tvari (vitamine, minerale, proteine, masti, ugljikohidrate, vlakna, vodu) u odgovarajućim količinama, kako bi tijelo funkcioniralo optimalno. Pravilna prehrana podrazumijeva nekoliko osnovnih smjernica: raznolikost hrane, uravnoteženost, povećan unos voća i povrća, cjelovite žitarice, proteine, zdrave masti, ograničen unos šećera i soli, adekvatan unos tekućine, redovite obroke, kontrolu porcija i svijest o prehrambenim navikama.
U drugom djelu edukacije se odvijala radionica u izradi zdravih smoothia pod vodstvom nastavnika Alena Markovića, a u izradi ,,autorskog“ smoothia su se okušali i naši učenici. Tijekom izrade smoothia, doktorica Kiš Klouda je izračunavala kalorijsku vrijednost prema korištenim namirnicama, te smo zaključili kako nam ovaj zdravi napitak može u potpunosti zamijeniti jedan obrok.
Zdravstveni odgoj je vrlo važan za razvoj zdravih navika koje mogu pozitivno utjecati na kvalitetu života. Tema „Živjeti zdravo“ obuhvaća različite aspekte zdravlja, a pravilna prehrana ključna je komponenta u očuvanju dobrog zdravlja. Zdrava prehrana nije samo u tome što jedemo, već i u načinu života. Uz pravilnu prehranu, važno je uključiti fizičku aktivnost, dovoljno sna i mentalnu ravnotežu kako bi se postiglo optimalno zdravlje i kvaliteta života.